29. září 2013

RECEPT: Čoko-kokosový mugcake

Zdravíčko!

Dnes jsem tu s receptem na jednu super snídani/dezert/svačinu, jak jen chcete :) Hrnkových koláčků neboli mugcakeů není nikdy dost a dají se udělat na milion způsobů z milionů ingrediencí (ok, asi ne z milionů, ale možností je prostě hodně :D). Navíc je příprava rychlá, stejně tak pečení v mikrovlnce, člověk nemusí dělat celý plech nějaké buchty, kterou pak jí ještě týden a u které hrozí, že si půjde ještě pro jeden kousek a pak ještě pro jeden a pak rovnou pro celou řadu :D

Když o tom tak přemýšlím, nevím, jak mugcake vlastně nejlíp nazvat česky. Přijde mi, že překlad "koláček do hrnečku" je moc krkolomný a divný, ale něco zkrátka z angličtiny nepřeložíte, aniž by to neznělo debilně :D Kdyby se to mělo přeložit doslova, byl by to asi hrnkodort, hrnkobuchta, šálkodort nebo, s použitím jejich tolik oblíbených spojování slov, hrnkoláč, šálkoláč, hrnkort, hrndort, šálkort, hrnkuchta... (ehm, radši ne :D). Kdyby někoho napadlo lepší pojmenování, sem s ním! :D Já se rozhodla zatím zůstat anglického názvu mugcake. No a tady je další krasavec do sbírky!

ČOKO-KOKOSOVÝ MUGCAKE

Ingredience:
  • 1,5 lžíce kokosové moučky
  • 2 lžičky kakaa
  • 1 lžíce čokoládového proteinu (nemusí být)
  • 1 lžíce mandlové/ovesné/celozrnné mouky
  • 1 lžíce bílého jogurtu
  • 1/2 banánu (cca 60 g)
  • 1 lžíce stévie nebo jiného libovolného sladidla
  • 2-3 lžíce mléka
  • 1 vaječný bílek
  • 1 lžička prdopeče

Postup:
Nejprve si rozmačkáme asi půlku banánu vidličkou. Pak přidáme všechno ostatní, vymícháme dohladka a těsto nalijeme do vyššího hrnečku. Pečeme v mikrovlnce 1-2 minuty a hlídáme, aby těsto nepřeteklo. Podáváme, s čím je nám libo (arašídové máslo, ovoce, kokosové mléko, bílý jogurt...).


Jak vidíte, tenhle krasavec je podáván se zbytkem banánu a lžičkou máslíčka navrch a byl luxusní :) Ještě mám jednu radu: Pokud ráno spěcháte, je dobré si ty suché ingredience připravit večer předem, ráno už jen přihodíte zbytek "mokrých" a než se obléknete nebo tak, máte hotovou snídani :)
Pokud by někoho zajímaly nutriční hodnoty, samotný koláček bez "oblohy" :D vyjde na:

244 kcal / 1021 kJ
13,7 g bílkovin
23,6 g sacharidů, z toho 9,9 g cukrů
9,7 g tuků, z toho 1,2 g NMK

Přeji dobrou chuť! :)
A. G.  ッ

P.S. Trochu jsem googlila a zjistila, že na mugcakecích si už dělá byznys i Dr. Oetker :D


6 komentářů:

  1. prdopeč je stejně vtipnej název :D no, já tomu říkám buchetka z mikrovlnky :D už jsem ji dlouho neměla, není nic jednoduššího než do hrnku plácnout pár ingrediencí a "ohřát", třikrát hurá :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Prdopeč používáme odjakživa doma, stejně jako "panaprd" :D Buchetka z mikrovlnky taky dobrá!

      Vymazat
  2. Jeeejda, to je super recept, to si určite urobím. :D Osobne som nikdy nejedla "hrnčekový koláč", ani neviem prečo, keď je to také rýchle. :D Inak máš veľmi pekný blog, sledujem :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě zkus ;)) A děkuji, také sleduji! :)

      Vymazat
  3. Nice post...I like your blog.^^
    Maybe follow each other on bloglovin?
    Let me know follow you then back.
    Lovely greets Nessa

    OdpovědětVymazat

Ráda odpovím na jakýkoli váš názor, připomínku či dotaz. Pochvaly mě potěší a kritika je občas taky třeba :)
Díky,
P. ッ

© 2012-2017 by Papush